Het is bedrijvig in de verpakkingshallen van Noordhuys Packing in Oude-Tonge, op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Er werken ?? medewerkers bij Noordhuys Packing; het bedrijf verpakt vanaf 2007 de tomaten voor moederbedrijf Noordhuys Tomatoes en werkt tevens voor derden. Het verpakstation is sinds drie jaar Skal-gecertificeerd, er worden ook tomaten voor de biologische markt verpakt. Noordhuys bouwde vorig jaar een nieuwe loods, waarmee de capaciteit van het bedrijf is vergroot. Door de toevoeging van deze derde dock wordt binnenkomend product en uitgaande goederenstromen van elkaar gescheiden, wat de voedselveiligheid ten goede komt.
Noordhuys Packing werkt vanaf 2013/2014 met Packman, de voorganger van het huidige Work-IT Verpakken van Nitea. Het bedrijf was op zoek naar een ERP-systeem, om de overstap van Excel naar een management- en informatiesysteem te maken, vertelt Astrid van den Berge. “Nitea had met Packman een beproefd systeem in de markt gezet, dat al op een paar gerenommeerde bedrijven draaide. Het systeem kende een aantal uitgebreide tracking en tracing functies: traceerbaarheid is heel belangrijk om je als verpakstation goed op de kaart te zetten. Daarnaast beschikken we met het systeem over de exacte gegevens van kosten, tijden, productie en prestaties. We hebben destijds voor een compleet pakket gekozen, om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.”
Ombouw in volle gang
Nitea heeft in de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan de ombouw van Packman naar het nieuwe Work-IT Verpakken. Inmiddels is de uitrol van de meeste modules bij klanten achter de rug: het gehele operationele verpakproces wordt ondersteund binnen de Work-IT Verpakken-omgeving. De module Orders & Verladingen, de meest omvangrijke en belangrijkste module, is in de afgelopen periode door de gebruikers in gebruik genomen. Tijdens de implementatie van deze module heeft Nitea feedback uit inputsessies met Work-IT gebruikers benut om alle essentiële werkzaamheden te blijven ondersteunen, vertelt Raymond van den Berg van Nitea.
Met de module Orders & Verladingen worden verkoopopdrachten geproduceerd en verladen naar de klant. De orders worden in de Work-IT Planning module op de productielocatie ingepland, waarna het productieproces stap voor stap is te volgen. “De orders komen in hetzelfde scherm binnen als dat van de Planningsmodule”, vertelt Astrid van den Berge. “We kunnen de orders zo efficiënt mogelijk inplannen op de lijn, waarbij rekening wordt gehouden met de levertijd.” Na het produceren volgt het verladen. De picklijst zorgt ervoor dat de juiste pallets naar de juiste klanten gaan. Vereiste documenten zoals afleverbonnen en de CMR, worden gegenereerd en elk geproduceerd pallet krijgt een eigen palletnummer toegewezen.
De omschakeling van de oude naar het nieuwe Orders & Verladingen is voor Noordhuys Packing een flinke stap geweest, omdat er wijzigingen in de werkwijze moesten plaatsvinden. Astrid: “Dat heeft ermee te maken dat wij ook voor derden verpakken. De traceerbaarheid van deze orders moeten ook bekend zijn. Wij zetten de pallets in het Work-IT systeem, zodat ze een palletnummer krijgen. Daarna wordt de ompakorder gekoppeld aan productieopdrachten. Voorheen deden we dit in een scherm met beperkte functionaliteiten. Nu is dat complexer, maar ook uitgebreider. Dat heeft wat voeten in de aarde gehad. We hebben in een aantal sessies met Nitea aangegeven waar hier verbeterpunten in zitten. Het mooie van Nitea is dat de organisatie luistert naar de wensen van de klant en de software daarop doorontwikkelt.”
Uitgebreide tracking & tracing functies
Een andere belangrijke module in Work-IT Verpakken is de module Voorraad. Noordhuys Packing werkt sinds 2018 met deze module. Bij binnenkomst van onverpakt product worden gegevens als gewicht en ras in de Tuincommunicatie-software ingevoerd, aanwezige voorraadniveaus worden automatisch aangepast. “Het is mogelijk om bij de producent al pallets aan te maken, zodat wij kunnen anticiperen op bezetting en werkzaamheden”, zegt de managementassistent. Met behulp van barcodetechnologie en uitgebreide tracking & tracing functies is de gehele levensloop van product tot artikel op ieder moment inzichtelijk. “We kunnen nu real time zien of onverpakt product dat in Tuincommunicatie is aangemaakt onderweg is in de vrachtwagen of in de verpakkingshal staat.”
Met de module Fustbeheer wordt tegelijk met productie de componentvoorraad bijgehouden. Ook deze module staat sinds 2018 aan bij Noordhuys Packing. Met de Fustbeheer-module hebben we nauwkeurig in beeld wat de actuele en de te verwachten voorraad is, legt Astrid uit. “We kunnen met real time data bepalen of fust moet worden bijgesteld. Hierbij houden we het overzicht over alle geplaatste bestellingen: het is voor ons van essentieel belang om verpakkingsmateriaal tijdig op voorraad te hebben om aan een vlekkeloze levering te voldoen, zonder dat de hoeveelheid stock voor onnodige hoge opslagkosten zorgt.” Geleverde fustvoorraden worden in deze module eenvoudig aan de voorraad toegevoegd.
De module Kwaliteit bevat de in- en uitgangskeuringen van binnenkomend verpakt product. Dit was de eerste module die bij Noordhuys Packing aanging. De module werkt prima voor het keuren van het eigen product van Noordhuys Tomatoes, maar het verpakstation mist een aantal mogelijkheden voor het keuren van pallets voor derden, geeft Astrid aan. “Tussen productie en verladen zit een keurmodule, maar tussen voorraad en product zit ook een stukje keur. Op dit moment staat de traceability van de hele order wel in het systeem, maar kan deze er niet met één druk op de knop worden uitgehaald. We hopen dat Nitea deze mogelijkheid in de toekomst alsnog in het systeem kan doorvoeren.”
Omschakeling is leerproces
Noordhuys Packing heeft ervoor gekozen om per module over te stappen. De modules worden eerst door een aantal medewerkers getest, voordat de hele organisatie ermee gaat werken, legt Astrid uit. Zo nodig kan Nitea nog directe gebruiksverbeteringen op de verschillende onderdelen doorvoeren. “Het is fijn dat Nitea ons de mogelijkheid biedt om de modules naar wens aan te passen”, zegt zij. Desondanks vallen sommige medewerkers soms terug op de oude werkwijze: uit gewoonte of omdat ze moeten wennen aan de nieuwe werkwijze. Astrid daarover: “De omschakeling is een leerproces dat enige tijd nodig heeft. Soms is het in de hectiek op de productievloer gewoon even makkelijker om op het oude Packman terug te vallen. We nemen iedereen stap voor stap mee in het nieuwe systeem. We laten zien dat Work-IT Verpakken goed werkt.”
Noordhuys verwacht dat Work-IT Verpakken een toevoeging voor het verpakstation is om in de toekomst vooruit te kunnen en te kunnen groeien. “Er is veel meer mogelijk dan met voorganger Packman”, weet Astrid van den Berge. “Het systeem is gebruiksvriendelijker, gebruiksspecifieker en ziet er mooier uit. Work-IT is meer aanpasbaar op gebruikersniveau: je kunt naar keuze kolommen toevoegen en verplaatsen. Een collega kan exact hetzelfde overzicht op zijn scherm openen als ik, maar een totaal ander beeld hebben, omdat we gebruik maken van andere kolommen. Dat kun je naar wens instellen. En met de komende doorontwikkelingen in het vooruitzicht kan het pakket een rol innemen waarmee losse Excelbestanden overbodig worden.”
Hoe beter het systeem werkt, hoe efficiënter we kunnen verpakken, besluit Astrid. “Dat draagt ook bij aan het werkplezier van onze medewerkers. Noordhuys Packing wil im de toekomst verder groeien. Work-IT Verpakken kan daarbij helpen.”