Dutch Berries bestaat uit twee blokken van 10 hectare. In de kas worden aardbeien van het ras Elsanta gekweekt, een van de meest geteelde soorten. “Door de goede smaak, stevigheid en lange houdbaarheid is deze vrucht in Europa geliefd”, vertelt Boudewijn van der Wal. “We exporteren onze aardbeien naar landen als Duitsland en Engeland, maar vooral de Scandinavische landen zijn belangrijke aardbeienlanden voor ons.”
De aardbeienplantjes zijn in augustus vorig jaar in de nieuwe kas gepoot. In september waren de eerste trossen met aardbeien zichtbaar. Deze trossen worden tussen de bladeren uitgehaald (doorhalen), zodat ze de ruimte hebben om te groeien en gemakkelijk kunnen worden geplukt. De eerste oogst vond plaats in de maanden oktober tot en met december. Er wordt gestreefd naar circa 5 kg per vierkante meter, de totale opbrengst in de kas bedroeg ongeveer 1.000.000 kg aardbeien, vertelt Van der Wal.
De planten krijgen in december en januari winterrust, in februari wordt de verwarming opgestart en worden de planten klaargemaakt voor de voorjaarsoogst. De dorre bladeren worden verwijderd en de trossen worden doorgehaald. “Van april tot en met juni hangen de planten voor de tweede keer vol. In het voorjaar hangt er circa 10 kilo per vierkante meter, wat een totale opbrengst van ongeveer 2.000.000 kilo aardbeien zou moeten opleveren. In de zomer worden de planten vervangen door nieuwe planten en dan begint het proces in augustus weer opnieuw”, aldus het directielid.
Verdiepingsslag
Dutch Berries kwam op advies van een tomatenteler in contact met Nitea. “We wilden een systeem waarmee we eenvoudig de urenregistratie en het aantal kilogrammen per uur kunnen vastleggen, om daarop de planning aan te passen”, legt Van der Wal uit. “We hebben de Work-IT software samen met Nitea voorzien van de bijzondere eigenschappen die van toepassing zijn voor kwekers van zacht fruit. We willen vervolgens een verdiepingsslag maken, door te kijken welke modules verder een toegevoegde waarde hebben voor onze bedrijfsactiviteiten.” Op dit moment gebruikt Dutch Berries modules voor Arbeid & Productie en voor het tonen van allerhande informatie aan medewerkers via grote beeldschermen.
De introductie van Work-IT bij Dutch Berries is vrij probleemloos verlopen, zegt Van der Wal. “We hadden snel in de gaten hoe het werkt, het is een gebruiksvriendelijk systeem. We kunnen vanuit een ruim aanbod precies de juiste overzichten maken, gegevens rubriceren en gegevens uit het systeem halen en we hebben meer inzicht in de prestaties. Daardoor kunnen we efficiënter werken en de prestaties verder uitdiepen. Urenregistratie is cruciaal om inzicht te hebben in de arbeidskosten. Nitea ontwikkelt de software steeds verder door en je kunt daarbij je wensen aangeven. Je merkt dat het een telers-georiënteerd systeem is.”
Plukresultaten in beeld
De plukkers van Dutch Berries hebben een app op de telefoon, waarin ze per pad het pluknummer en het aantal kistjes dat is geplukt kunnen invoeren. Dat wordt aan het aantal gewerkte uren gekoppeld, vertelt Van der Wal. “We willen nu bekijken of we daar ook de padnummers aan kunnen koppelen. Je kunt daarmee zien of de plukkers de verschillende paden goed plukken, maar bijvoorbeeld ook de hoeveelheid en kwaliteit aardbeien die je van de planten van welke plantenteler oogst. Je kunt allerlei inzichten krijgen over de verdeling in de kas.”
Dutch Berries is tevreden over Work-IT, besluit Van der Wal. De ondersteuning vanuit Nitea verloopt goed en er zijn veel uitbreidingsmogelijkheden. “We willen eerst de module Arbeid & Productie goed onder de knie hebben, de basis moet goed zijn. Daarna zullen we doorpakken en kijken welke andere modules we kunnen inzetten om onze processen verder te ondersteunen.”
(Het klantverhaal hierboven is ingekort en in samenwerking tussen Annemarie Gerbrandy van Klare Taal en Dutch Berries tot stand gekomen. Een uitgebreidere versie, evenals vele andere klantverhalen, zijn via Nitea in PDF beschikbaar)